Socker en hel vetenskap! ?>

Socker en hel vetenskap!

Socker är verkligen en hel vetenskap känns det som ibland, när man går i affären och läser på innehållsförteckningarna.

Om du inte har på dig ”sockerglasögonen” kan du lätt förvillas bort och handla hem varorna med det dolda sockret i. Längst ner i inlägget kommer en lista på olika namn på socker som du kan ha med dig nästa gång du handlar.

Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är ett steg i rätt riktning men du behöver ändå göra en egen koll och bedömning av varan du handlar hem för att veta vad du väljer för varor. Det nyckelhålet står för är mindre socker, mindre fett och mer fibrer än i andra varor. Det betyder inte sockerfritt, fritt från dåliga fettkällor eller mängder med fibrer.

 

Livsmedelsverket räknar inte naturligt socker som tillsatt, dvs honung, sirap och fruktjuicer. Så att det står ”inget tillsatt socker” på produkten är ingen garanti.

Inom paleo är det ok med frukt, honung och lönnsirap men givetvis inte i överflöd utan som något extra iblandHonung och lönnsirap är väldigt sött så oftast behövs en betydligt mindre mängd av denna produkt än om du använder socker. Att äta en apelsin jämfört med att dricka ett glas apelsinjuice ger väldigt stor skillnad i energipåslag för kroppen. Då du äter en apelsin får du in dig fruktfibrer, du tuggar, tarmarna får jobba och du upplever mättnad. För att få ett stort glas apelsinjuice behöver du minst 2 apelsiner vilket ger dig dubbelt energipåslag och dubbelt med fruktos i systemet. Då det är en dryck så tuggar du inte, tarmarna behöver inte jobba på samma vis och du upplever ingen mättnad utan kan lätt dricka ett glas till. Det är därför du aldrig ska dricka kalorier utan hålla dig till vatten, möjligtvis med lite hallon, en skiva apelsin eller citron i för smakens skull.

 

En apelsin i 4 olika utföranden!

Jag köpte 4 lika stora apelsiner och tillredde dem på 4 olika sätt som ni kan se på bilden. Hel, i klyftor, nypressad i glas och sist nypressad i glas med fruktköttet bortsilat, det ligger på en sked framför glasen. Som ni ser är det en mindre mängd i glaset utan fruktkött, glasen rymmer 1,5 dl vätska.

Efter denna beskrivning förstår du kanske varför du inte ska köpa råvaror som har ord som fruktos, fruktpureér, fruktjuice i innehållsförteckningen. För även om det är ett bättre alternativ för kroppen än raffinerat vitt socker, så är det bästa att du själv styr det kaloriintaget. På så vi har du själv koll på mängden du får i dig över dagen, tillverkarna har ju ingen koll på din energiförbrukning för en dag.

Kollar man bakåt i tiden och ser bilder av hur människor såg ut förr med sina getingmidjor på 50-talet så kan man ju undra vad som hände på vägen…

Hur åt vi förr och hur äter vi idag? Det finns mycket att läsa om stenålderskost och åsikterna är många men faktum kvarstår att vi de senaste årtiondena ökat både i vikt och omkrets på samma vis har sjukdomar relaterade till övervikt ökat.

Socker är en smakförstärkare på samma sätt som fett är en smakförstärkare, någon gång längst med vår utvecklingen kom någon på att oj vi blir tjocka av fett! Allt fler produkter blev då ”light, non-fat, diet, low-fat” och vad började de använda istället för fett tror ni…? Socker!

På samma sätt har vårt intag av stärkelserik mat ökat genom åren, pasta, bröd och liknande produkter ingår med självklarhet i nästan alla måltider idag.

I vår jakt på den perfekta kroppen kommer det allt fler olika dieter och kostråd så som viktväktarna, fasta, detox, fruktdieter, 5:2, LCHF, GI och Paleo.

Den sistnämnda är den jag förespråkar och tror starkast på givetvis beroende på vad du är för typ av människa. Anledningen till att jag tycker så är att det är den kost som lättast går att anpassa och leva efter ur ett långsiktigt perspektiv. Jag skulle därför inte vilja kalla Paleo för en diet utan för en kostförändring som är bestående, då den innehåller allt vi behöver protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

 

Grillad kyckling med sötpotatis pommes, sallad med pesto och ljuvlig mango-chilisås!

 

Det bästa tycker jag är att starta hårt och helt utesluta vitt socker, gluten och mejeriprodukter i minst en månad.

Efter en månad märker du själv av effekterna! Du kanske känner dig piggare, sover bättre, upplever att din mage är mindre orolig, minskad värk i lederna, mindre eksem, är mer koncentrerad och har kanske även minskat i omkrets och kilon. Jag vet flera som upplevt denna förändring och som själva inte ansåg sig ha några problem innan. Då de hade vant sig vid att kroppen kändes på det viset och att det skulle vara så.

”Lite värk kommer väl med åren, liksom trötthet och att vara uppblåst, att gå på toaletten var tredje dag anses rimligt och hur mycket sömn kan man egentligen behöva?”

Men efter en månad med Paleo upptäckte de nya sidor av sig själva de inte sett skymten av på flera år.

Att ha problem med magen är mer vanligt än ovanligt idag, i vårt samhälle upplever vi allt mer stress då vi ska prestera mer på mindre tid. Allt är en kamp mot klockan och att då uppleva lite magkatarr tar vi liksom på köpet liksom spänningshuvudvärken. Vad gör du sedan för att ”varva ner” eller fly från vardagen och dina känslor? Tar du en öl, ett glas vin, en chokladkaka, en påse chips, fastnar i din mobil? Vilken är din lösning? Att småäta/tröstäta gör magkatarren än värre och du behöver antagligen knapra lite novalucol innan läggdags…

Men du behöver inte ha det så! Jag är själv ett livs levande exempel på att omeprazol går alldeles utmärkt att klara sig utan, liksom behovet av att småäta! Man kan varva ner eller snarare varva upp för att få ur sig stressen genom fysisk aktivitet, ett pass på gymmet, en löpartur, en promenad, dansa, yoga eller meditation. Vid fysisk aktivitet frisätter du endorfiner i kroppen det är ett slags ”må bra hormon” som är helt fantastiskt! För även om du är helt slut och inte orkar träna så mår du så mycket bättre efter att du tagit dig i kragen och gjort det!

Träning ger glädje!

Efter ett du tömt kroppen på socker, gluten och mejeri så kan du som vill äta mejeri och som upplevt att du saknat det börja med att testa lite fet yoghurt. Var lyhörd på din kropp och se hur den reagerar, det kanske går utmärkt utan att du märker några fysiska reaktioner. Men var även uppmärksam på ditt ”sockersug” det kan komma att öka, då du får i dig mjölksocker via mejeriprodukter.

Men ett helt liv utan socker, vem orkar/vill leva så??? 

Ja, på den frågan kan bara du svara, vill du det, orkar du det?

Den som lever får se, efter att gång på gång fallit för frestelsen och återfått värk eller andra fysiska /psykiska åkommor kanske du väljer det livet. Eller så upptäcker du att du är en sådan person som genom att utesluta socker och gluten i vardagen kan äta det vid enstaka tillfällen utan att reagera eller  falla in i ett beroende. För lika många människor som finns på denna jord finns det personligheter och behov.

Så du får helt enkelt rannsaka dig själv för att komma på vad du är för en individ? Har du varit fast i någon form av beroende, haft någon last du inte kunnat avsluta eller haft en osund relation till?

När vi hör ordet beroende tänker de flesta av oss på droger, nikotin och alkohol. Men det kan vara så mycket mer du kan ha ett bekräftelsebehov så stort att det ger dig osunda relationer. Du kan ha ett sexmissbruk, köpmissbruk, spelmissbruk eller mobilmissbruk! Vad är det då som säger att du inte kan ha ett sockermissbruk?

Gör en matdagbok för dig själv under några veckor, skriv upp allt varenda liten chokladbit, clementin, näve nötter, öl, glas vin. Glöm inte pommes frites från barnens tallrik för inte skulle du väl köpa något sådant? Förnekelse…?

Ja du märker själv ganska snabbt vad du är för en person och först då kan du göra en sund livsstilsförändring om du vill, för ingen annan kan göra den åt dig!

Socker med andra namn:

monosackarider, disackarider, maltos, isoglukos, modifierad stärkelse, majssirap, vetestärkelse, fruktossirap, maltodextrin, fruktjuice, sackaros, stärkelsefruktossirap, melass, invertsocker, glukos-fruktossirap, palmsocker, glukos, fruktos, potatismjöl, råsocker, maltsocker, druvsocker, laktos, glykos, sukros…

Listan kan säkerligen göras längre då jag nu utelämnat självklarheter som socker, florsocker och vaniljsocker. Men nu har ni i alla fall fått ett litet uppslag av alla konstiga ord ni kan tänkas stöta på i innehållsförteckningarna. Potatismjöl och vetemjöl kan tyckas låta konstigt för vissa. Men enligt Bitten Jonsson som skrivit boken Sockerbomben 3.0 omvandlas allt mjöl till socker i våra kroppar. Den boken går just nu i mina hörlurar och än så länge är jag helt såld, så varma rekommendationer på den ?

Lycka till bland hyllorna i mataffären ?