Om Paleo

Vad är Paleo?

Paleo är glutenfritt, sockerfritt, mejerifritt och där igenom bra för allergiker har du kanske hört, men vad äter man då???

Ja, vad är egentligen paleo? Ett konstigt ord?

Nej det är en kost baserad på paleolitiskt tänk, blev du något klokare nu? Antagligen inte…

Söker man i wikipedia står följande: Paleolitikum, eller äldre stenåldern, är en arkeologisk period som inleddes för omkring 2,3 miljoner år sedan och varade till omkring år 10 000 f.Kr.

Plansch från äldre stenåldern

Så vad betyder det? Jo, att kosthållningen är baserad på stenålderskost eller vad man tror att människan åt förr i tiden. Då vi var jägare och samlare, innan vi brukade jorden, sådde vete och gjorde mjöl. Innan vi bosatte oss och började med djurhållning. Långt innan det raffinerade sockret fanns i var mans hand. På den tiden då honung var ett sötningsmedel du kunde ha turen att komma över någon enstaka gång då och då. Vi jagade, fångade fisk och åt vad vi fann nötter, frön och bär.

Forskare menar att denna kost gör oss friskare och att det är den kost vi är gjorda att leva på, för att läsa mer klicka på länken. http://www.forskning.se/2016/10/25/paleolitisk-kost-skyddar-hjarta-och-lever/

Vi blir allt mer överviktiga och får fler sjukdomar relaterade till kost och överkänslighet. Förr åt man när mat fanns, där emellan ställde sig kroppen in på sparläge. vilket tros vara en av anledningarna till dagens övervikt. När vi äter idag så fyller vi kroppen med mycket mer socker och energi än vad vi förbrukar. Vilket gör att vi hela tiden går med ett överskott. Kroppen tror att det kanske blir det sista vi äter på några dagar och håller därför extra hårt kalorierna för att spara dem till sämre tider.

Oj vad jag spann på där åter till Paleo, som ju är varför du läser här:

 

Paleo är ren mat, där kosten är baserad på råvaror som kött, fisk, kyckling, ägg, grönsaker, frukt och nötter. Du får i dig av allt dvs protein, fett, kolhydrater, vitaminer & mineraler.

Men paleokost innehåller mycket näring i förhållande till mängden kalorier, en så kallad näringstät mat.

Grunden är att du undviker socker, spannmål & mejeriprodukter.

Men givetvis även alla kemiska tillsatser, sötningsmedel och ”färdigmat”.

Varför då? Jo, socker är inflammatoriskt, dvs det skapar en inflammation i din kropp och vem vill ha det? Spannmål omvandlas till socker i din kropp och vad gör det med kroppen då? Jo skapar en inflammation! Svårare än så är det inte. Mejeri är en liten kluring, läs mer längre ner på sidan om detta. Men faktum kvarstår att mejeriprodukter innehåller laktos och mjölksocker som omvandlas och skapar vad då…. Inflammation!

Vad mer behöver jag säga?
Paleo är en livsstil och ett förhållningssätt till mat, en kostförändring som är bestående ingen diet!

Givetvis kan man som person vara mer eller mindre känslig för olika livsmedel, men det enda av ”förbuden” som jag kan vika mig lite på är mejeri. Detta pga att det inte är lika starkt inflammatoriskt som socker och spannmål. Jag har kunder som tidigare ätit enligt LCHF och är väldigt inkörda på mejeriprodukter mer än frukt. Det jag rekommenderar dem är att se över sitt totala energiintag över dagen. Då paleo är en energität kost med mycket kokosfett, nötter och avokado, så kan det bli för mycket med mejerifett också. Jag förespråkar det vegetabiliska fettet då jag anser att det är bättre för kroppen än det animaliska.

Annars påminner de en del om varann, LCHF har sin laktos medan Paleo har sin fruktos!

Både laktos och fruktos är ju en typ av sockerarter som kan trigga ett sötsug hos den som är känslig. Så även om frukter är tillåtna inom paleo så är det ingen basföda utan att beteckna som en godsak.

Fördelar med Paleo?

Paleo har många hälsovinster! Förutom det jag redan skrivit om inflammationer så gör denna kost att du mår bra.
En grundanledning till att du mår så bra av denna kost är att den ger dig ett jämnare blodsocker och det i sin tur ger dig ett bättre humör och mer hållbar energi.
Andra positiva effekter är att det ger dig bättre sömn och där av mer ork och energi som i sin tur leder till att du mår bättre mentalt.
Eftersom du äter ren mat, får du i dig mindre av de livsmedel som gör att du binder fett och samlar på dig onödiga kalorier. Vilket gör att du som bär på en övervikt då kan tappa i vikt och omkrets.

Enligt mig är en av de största fördelarna att det är så god mat, det finns mycket mer du får äta än vad det finns förbud. När du väl har lärt dig grunden så kan du göra om de flesta av din favoritrecept till Paleo eftersom det består av ren mat!

Avslutningsvis vill jag säga att ”paleo-stenålderkost” inte är som namnet låter någon mossig gammal diet utan ett modernt kostval för dig som vill äta gott och må bra inifrån och ut!

Grillad kycklingklubba med rotfrukter
Skolavslutningstårta 2016

 

Lämna ett svar