Vad man ska undvika när man följer en paleodiet

Vad ska man undvika när man följer en paleodiet?

Paleo är naturligt fritt från gluten, mejeri och socker, läs till slutet varför du ska tömma huset på:

Spannmålsprodukter: Bröd, pasta, müsli m.m.

Socker & sötningsmedel: Rent socker, läsk, juice, godis, bakelser m.m.

Transfett & kemiskt härdade fetter : Frityrolja, margarin m.m. Undvik alla fetter som är framställda på kemisk väg.

Mejeriprodukter: Mjölk, fil, yoghurt, ost m.m.

Baljväxter: Bönor, linser, ärter, soja, jordnötter, bulgur, quinoa, bovete,

Man ska givetvis läsa innehållsförteckningen på varorna i butiken men som regel kan man säga att halvfabrikat ska undvikas då det i princip nästan alltid innehåller kemiska tillsatser eller socker!

En enkel regel för att läsa innehållsförteckningar är:

Få ingredienser = en renare produkt

Lång lista med svåra ord och mycket siffror = en sämre produkt fylld med tillsatser.

Innehållsförteckningarna står i fallande storleksordning vilket innebär att den ingrediens som står först finns det mest av i produkten.

Mejeriprodukter kan tyckas onödigt att ta bort för den som läst på om LCHF, men mejeriprodukter innehåller mjölksocker som kan irritera tarmen och det kan dessutom trigga sötsuget hos den som är känslig.

Baljväxter då undrar vegetarianen, det är väl ändå naturligt? Jo förvisso lika naturligt som vetet som växer på åkern eller mjölken som bonden får av kossan. Men vad gör den med din kropp? Det finns mängder att läsa och skriva om detta men slutsatsen är ändå att även det retar tarmen och kan i förlängningen leda till magbesvär samt autoimmuna sjukdomar.

Beroende på hur strikt du väljer att vara kan du självklart gör undantag i denna lista, men det är grunden för vad du ska undvika i strikt paleo. För dig som väljer att göra undantag är mitt råd att tänka på helheten över dagen, så att du inte hamnar på ett för stort energiöverskott.