Vad man kan äta när man väljer paleokost

Vad kan man äta om man ska leva enligt Paleo?

Paleo eller stenålderskost som det också kallas är mat som våra förfäder odlade och åt, nedan finner du en lista med råvaror som ingår i paleokosten.

Av många skäl är det givetvis en fördel att välja ekologiskt, närodlat och vildfångat. Men det är ditt eget val utifrån sortiment och tillgång i din butik, samt vad din plånbok tillåter då det tyvärr fortfarande kan skilja en del i pris.

Kött: Nöt, fläsk, lamm, vilt…

Fågel: Kyckling, kalkon…

Fisk och skaldjur: Torsk, lax, tonfisk, makrill, räkor, kräftor, musslor…

Ägg

Grönsaker: Ät mycket grönsaker och gärna i alla sorter och färger .

Naturliga fetter: Olivolja, kokosolja, avokado, nötsmör samt andra oljor av olika nötter. Var inte rädd för att äta naturligt fett.

Frukt & bär: Bär och frukt är nyttigheter som givetvis kan ätas men ”Ät hellre bär än frukt”. Då frukt innehåller mer fruktsocker än bär. En bra regel om man siktar på att gå ner i vikt är att äta max 1 frukt om dagen, vi brukar äta vår dagliga frukt till frukost.

Nötter & frön: Alla typer av nötter & frön fungerar bra att äta men tänk på att de är kaloririka, så ät med måtta för att inte hamna på ett kaloriöverskott. Speciellt för dig som vill gå ner i vikt.

Sötpotatis: Följer man en paleokost så är sötpotatis en bra kolhydratskälla och inkluderas till skillnad från potatis i Paleokosten på grund av att potatisen odlades fram långt senare. Vill du äta strikt paleo så undvik ”vanlig potatis”.

Vad kan du äta ibland om du inte följer en strikt paleokost? Våra barn äter potatis ibland och gillar man potatis så behöver det inte vara ett ”dåligt” alternativ men de innehåller mer stärkelse än sötpotatis vilket gör att du kan reagera på detta om du har en känslig mage. Det samma gäller för bulgur, quinoa, bovete, baljväxter, bönor och jordnötter.