Kostförändring för livet ?>

Kostförändring för livet

Kostförändring för livet det är så jag ser på paleokost

Som jag skrivit om förut så var det långvarig värk som gjorde att jag hittade paleokosten. Efter att jag som 35 åring fått ”domen” kronisk muskelfästesinflammation i båda axlarna av sjukgymnasten bestämde jag mig. Aldrig att jag tänkte acceptera ett liv med värk som dessutom kallades för kronisk! Jag fick självklart råd om att träna med gummiband för att kunna fortsätta arbeta, men för mig var det inte nog. Jag ville kunna leva ett rikt aktivt liv!

När jag via en nära vän fick höra talas om antiinflammatoriska dieter så började mitt intresse för kost att spira. Jag läste allt jag kom över och hittade då paleo. I början kände jag ett ganska stort motstånd till att utesluta vad jag  då tyckte allt! Då min kost till stor del bestod av husmanskost med såser på matlagningsgrädde, pasta med köttfärssås, yoghurt och knäckebröd till frukost…

När jag gick ner mina graviditetskilon testade jag lite olika dieter men försökte alltid smyga för barnen. Jag vill att de ska ha en positiv syn på mat att det är gott och att det inte finns några förbud. Det är även vi är viktigt för mig att vi sitter tillsammans och äter samma mat.

Men åter till ämnet, så här gjorde jag:

Jag började i liten skala, bytte ut frukosten till smoothie och åt paleo till lunch. Gjorde 2 olika pajer och hade i frysen så att jag lätt kunde ta med en låda till jobbet. Jag bytte ut middagen till stekt kyckling, stekt fisk, stekt kött och grönsallad. Men då jag experimenterade själv och gjorde recept på livsmedel jag läst till mig var antiinflammatoriska så blev det ganska enformigt. Men jag fick snabbt postitiva resultat i form av minskad värk, så kände jag mig motiverad att fortsätta.

Då min kostförändring inte motiverades av viktnedgång utan av värk var det nu lättare för mig att förhålla mig till barnen. Jag kunde säga till dem att mamma mår inte bra av att äta pasta, då får mamma ont i axlarna. Därför äter mamma blomkålsris istället, vill du med ha?

Kyckling med blomkålsris

 

På helgerna och högtider som jul fick jag ”återfall” och åt vanlig mat och sötsaker, då jag är en riktig gottegris. Lika snabbt som jag fick positiva resultat av paleokosten, så fick jag även negativa effekter av den vanliga maten. Jag fick magkatarr efter måltiden och värk i framförallt handlederna. Med så tydliga resultat så kan vi nog alla vara eniga om att det borde vara en lätt match att välja paleokost eller?

Men tyvärr är vanans makt stor…

För mig tog det 2 år att ställa om hjärnan! Att falla ner och resa mig om och om igen, för att till sist inse att paleo är min grej. Nu ser jag inga som helst problem i att äta det jag vill och är sugen på. Som sagt är jag en gottegris och har experimenterat mig fram till en massa godsaker jag faktiskt kan äta utan att få ont. Jag vet vad jag mår bra av och har gjort om de flesta av mina ”gamla” favoritrecept till paleo.

”Men jag måste ha choklad när jag har PMS, inga problem säger jag då! Jag kan inte tänka mig ett liv utan glass och grädde, gör inte det då! Grillat kött med pommes och bearnaise är ju ett måste en varm sommarkväll, visst är det så!”

Låter det konstigt? Det är det inte jag har hittat lösningen!

Chokladglass

Grillat med bearnaise

Vad jag saknade mest på min resa var en guide, jag fick prova mig fram. Det gjorde att jag de stressiga dagarna tyckte att det var lättare att slänga ihop snabbmakaroner och korv än att experimentera fram något. Allt som är nytt tar tid att vänja sig vid och i början tar det längre tid innan man ställt om sig. För varje undantag som blev föll jag lätt in de gamla vanorna och unnade mig eller skyllde på något som gjorde att jag tillät mig äta.

Men för varje steg åt rätt håll igen kände jag mig stärkt och stolt över att än en gång klara det. På den vägen är det och jag har insett längst med vägen att jag är ganska bra på att berömma mig själv. Vad jag även lärt mig och fått jobba hårt med är att inte slå på mig själv när jag faller. Den dagen då jag bestämde mig för att istället tänka:  Ok det blev det en sådan dag idag, imorgon fortsätter jag med paleokosten som vanligt vände allt!

Allt behöver inte vara svart eller vitt, det finns gott om gråzoner i livet.

Allt efter som tiden gått så har jag hittat smidig snabbmat att göra de stressiga dagarna och andra godsaker att ta till då sötsuget faller på. En liten påse med nötter i väskan gör att jag ändå klarar mig om planeringen spricker. En burk dadelbollar finns alltid väl gömd för övriga familjen, i min frys som nödproviant när sötsuget blir för stort. Så undantagen  består nu av paleovänliga alternativ, vilket gör att jag inte behöver må fysiskt dåligt av det.

DadelbollarNötter

 

Allt jag saknade på min resa har jag skapat i mina kostprogram.

Det finns en veckomatsedel vilket gör att man inte behöver tröttna på smakerna och uppfinna nya maträtter varje dag. En handlinglista för varje vecka för att underlätta planeringen så att allt ska finnas hemma när du ska laga maten. De flesta rätterna slänger du ihop på 30 minuter med några undantag för långkok. Dessa är då förlagda till helgen, då de flesta av oss har lite mer tid hemma. Det ingår även recept på godsaker för jag tror det finns fler än jag som är gottegrisar!

Leva sockerfritt 4 veckorLeva sockerfritt 8 veckor

Detta är mina 2 produkter som jag är väldigt stolt och glad över! Den första kokboken är för 4 veckor och kostar 249 kr, då får du 28  frukostar, 28 luncher och 28 middagar. Den andra är för 8 veckor och kostar 399 kr, då får dubbelt upp av allt! Alla recept är baserade på paleo och naturligt fria från socker, gluten & mejeri. Det finns alltid alternativ för nötallergiker. Så produkterna fungerar för alla oavsett om du är redo för en kostförändring för livet eller vill ha nya idéer.