Magen en självklarhet som vi helst inte pratar om! ?>

Magen en självklarhet som vi helst inte pratar om!

Magen en självklarhet som vi helst inte pratar om!

Hur ofta får du frågan i lunchrummet, hur har du det med magen då? Har du varit på toaletten idag? Aldrig eller hur?

Det är inget vi pratar om och varför skulle vi göra det, det är ju privat. Men faktum är att betydligt fler än du tror har problem med magen.

Vad beror det på?

Det är inte jättelockande att uträtta sina behov på offentliga toaletter eller på jobbet. De flesta vill göra det hemma i lugn och ro. Vilket gör att många går och håller sig hela dagarna. När de väl kommer hem har det gått så långt att de inte längre känner att de behöver gå. Tarmarna och de naturliga reflexerna låser sig då vi håller oss länge. Att uträtta sina behov var tredje dag är ingen ovanlighet och vissa ser det inte som ett problem.

Men du behöver tömma tarmen varje dag, annars packar det sig och blir svårare att få ut. Vissa livsmedel startar en förruttnelseprocess inne i kroppen, som i sin tur bildar gas och ämnen som vi inte mår särskilt bra utav. Det tar 32 timmar för det du stoppar i dig att passera igenom kroppen. Om vi regelbundet går på toaletten så får vi en god bakteriemiljö i kroppen som självfallet påverkar vårt välmående.

 

Matens vägen genom kroppen

 

En annan orsak till problem med magen är all stress!

Från att vi vaknar till att vi går och lägger oss är vi konstant påkopplade och igång. Barnen ska väckas, deadlines på jobbet, lunchmöten, läxor ska förhöras, tvätten ska hängas, köra till diverse aktiviteter, någon äldre släkting som behöver hjälp, handla, laga mat, egentid, träning osv…

När ska din kropp hinna känna efter hur den mår? Hinner du känna in dina behov eller skjuter du det på framtiden…

Jag gör det senare när jag har tid, får du någonsin den tiden? Tar du dig den tiden?

Jag vet av egen erfarenhet hur jag hade det när barnen var små, toaletten gick man på när tillfälle gavs. För det mesta i sällskap av minst ett barn som satt vid fötterna på mig. Knappast en rofylld miljö där kroppen slappnade av och kunde göra sitt. Snarare ett forcerat tillstånd av stress, något som bara behövde göras och helst snabbt! När sedan arbetslivet tog vid så fortsatte jag på det spåret jag vant mig vid. Jag gick på toaletten när tillfälle gavs inte när behovet infann sig, vilket gjorde att det blev allt mer sällan…

Då det var dags att göra sig av med kilona från mina graviditeter fick jag höra talas om psylliumfrön. De uppgavs vara bra för viktnedgång och skulle hjälpa fettet ut från kroppen fick jag höra ryktesvis. Detta var många år sedan och min kunskap inom kost var i stort sett obefintlig. Så jag greppade efter alla halmstrån jag hittade utan större efterforskning. Sagt och gjort började jag att förtära detta varje morgon, jag rörde ner 1-2 matskedar psylliumfrön i 1 glas vatten. Lät det stå ca 30 minuter så att det blev en tjock slemmig massa som jag sedan drack.

 

Psylliumfrön i vatten

 

Hur gick det då? Jo, jag gick ner i vikt men knappast på grund av psylliumfröna. Snarare av förändrade matvanor till paleo och mer träning, men jag upplevde andra effekter av psylliymfröna.

Jag gick på toaletten varje dag! Med en sådan regelbundenhet att jag kunde planera in även toalettbesöken i vardagsrutinerna, hur sjukt det än låter. Jag tillät mig att låsa dörren vilket gav mig möjligheten att slappna av den lilla stunden jag hade på toaletten. Då jag visste att det var garanterad leverans vid varje tillfälle.

 

FAKTA: Det jag nu vet nu är att det lilla fröet innehåller oerhört mycket fibrer, vilket i sin tur ger ökad mättnad och sätter fart på tarmarna. Att tänka på är dock att dricka rikligt med vatten, då fröna suger upp vätska. Eftersom mycket fibrer utan vatten kan ha motsatt effekt och verka förstoppande istället. Därför föredrar jag att dricka dem ”upplösta” i vatten, då jag upplever att de tas bättre upp av kroppen då. Kommentaren att de drar med fett ur kroppen som jag fick till mig, hittade jag en tänkbar förklaring till på svenskt kosttillskott. Där det står följande:

”Vid högt kolesterol ger lösliga och gelbildande fiber som hos psylliumfrön en positiv effekt. Kostfibrerna fångar nämligen upp de gallsalter som frisätts när vi äter fett och för med sig dessa ut ur kroppen. Det medför att fler gallsalter måste tillverkas, och det går då åt mer kolesterol i denna process, med en kolesterolsänkning som resultat.”

Oavsett anledning så vet jag att jag mår väldigt bra av att dricka ett glas med psylliumfrön varje morgon och föredrar då den här varianten.

 

Psylliumfrön

 

Något annat som jag upplever fungerar bra för att få igång magen är grönkål. Då den seglade upp som en supergrönsak ville jag givetvis testa, även om jag alltid haft svårt för smaken av kål. Jag var taggad till tänderna och köpte glad i hågen hem färsk, ekologisk, närodlat grönkål. Jag blev minst sagt besviken när jag inte kunde få i mig den, jag tyckte det smakade fruktansvärt.

Men ju mer jag läste om den så ville jag verkligen försöka få i mig den. Den är fullproppad med nyttigheter, vitaminer, antioxidanter, kalcium och omega 3. Att den dessutom är antiinflammatorisk och bra för lederna övertygade mig om att ge den ytterligare en chans.

Jag övergav tanken på närodlat och testade fryst grönkål, det blev succé! Tillsammans med ananas, avokado och kokosmjölk blev det en grym frukostsmoothie. Med lite mindre kokosmjölk fungerar den även som yoghurt med hemmagjord musli.

 

Förlösande frukost

 

Så här kan en frukost se ut hos mig. Kokosoljan är som jag tidigare skrivit om något jag aldrig kan tänka mig leva utan. Förutom att den hjälpt mig att bli av med min eksem och ledvärk då den smörjer kroppen inifrån. Så smörjer den även tarmarna vilket underlättar toalettbesöken. Har du problem med sprickor kan du även använda den utvärtes, då den både mjukgör och är antibakteriell.

Andra klassiska råd vid problem med magen är ju som alltid fysisk aktivitet, något som nu även ges på recept av läkarna.

FaR = Fysisk aktivitet på Recept

Det säger en hel del om hur vi lever vårt liv idag, med allt mer stilla sittande jobb och fritidsaktiviteter. Här kommer lite förslag på saker att tänka på och livsmedel som kan verka positivt vid magbesvär.

Sitt inte stilla mer än 45 minuter- ställ klockan gå och drick ett glas vatten, gå på toaletten, kolla kopiatorn gör någonting så att du rör på dig varje timma. Starta varje dag med ett glas psyllium eller en chiapudding som har liknande effekter. Ananas innehåller enzymer som underlättar matsmältningen.

Klassiska råd: Katrinplommon kan ha goda effekter men de kan även verka gasbildande och ge svullnad, som i sin tur skapar smärta/obehag. Det samma gäller kaffe/te som även det kan ge positiva effekter men även negativa om du har en känslig tarm.

Att undvika: Inflammatorisk kost så som gluten och socker, mejeriprodukter som irriterar tarmarna, alkohol, tillskott av järn.

Att ge generella råd vid magsmärtor är väldigt svårt som ni själva förstår. Då det är väldigt individuellt och beroende på vad problemet ligger i. Om det är förstoppning, diarre, magkramper, IBS, magkatarr, oro, nervositet, stressmage eller en förkylning som satt sig i magen.

Mina råd är baserade på fakta och mina egna upplevelser, min förhoppning är att de kan hjälpa någon av er. Att jag förespråkar paleokost vet ni ju sedan tidigare och som ni själva ser finns det goda skäl att välja denna kost för magens skull.