
Frestelser…
Frestelser finns överallt!
Frestelserna vi utsätts för är många beroende på vad för ”cravings” vi har. För mig som är en fd sockermissbrukare är buffébord som det här en riktig trigger…
Det sätter igång en hel massa i min kropp, det vattnas i munnen när hjärnan minns de söta smakerna och det sköna känsla det en gång gav mig. Det krävs alltså en hel del tankekraft att passera bordet och påminna mig själv om att de signaler min kropp just nu ger mig inte alls stämmer, att sådant inte alls får mig att må bra!
Va, kanske du tänker nu, du blir väl inte sugen på socker längre? När du bytt livsstil och tagit bort sockret så försvinner väl suget?
Ja det gör det absolut, jag har inget behov av socker längre i mitt liv. MEN när frestelserna ställs framför mig så går min reptilhjärna igång. Minnescentrat kickar in och berättar för mig vilket fantastiskt gott buffébord jag har framför mig och att jag absolut ska testa alla sorter inte bara välja en. Nu skulle jag kunna göra det, att ta bara en men har insett att det inte är värt det!
Jag har tidigare skrivit en text om det går att göra undantag för en som varit fast i sockermissbruk.
Att uttala sig med ord som sockermissbruk och sockerberoende startar ofta debatt, alla tycker sig veta något om ämnet. Men enligt mig så kan du bara uttala dig om du själv varit där. På samma vis som en fd alkoholist är den enda som egentligen har rätt att uttala sig om hur det känns när ”alla andra” tar ett glas vin och du själv avstår. Känslan när omgivningen upplever dig som annorlunda och tråkig, men en kaka kan du väl ta, ett glas vin eller varför inte en cigarett? För vems skull???
Så tillbaka till frestelserna, de finns ju som sagt överallt. Men att åka på all inclusive semester med familjen är verkligen en prövning. Vi har tidigare varit i Spanien på Gran Canaria och Lago Taurito 2 gånger. Men denna gång åkte vi till Egypten, Hurghada och bodde på ett fantastiskt lyxigt hotell, där det fanns pooler, vattenland och gym.
Men i detta land verkade socker vara huvudingrediensen i allt! På alla bord stod skålar med socker istället för salt och peppar det fick man fråga om. Till och med barnan sa, mamma varför har de honung på allt det smakar så sött och klibbigt…
Oavsett vilket mål det var, frukost, lunch eller middag så möttes vi av efterrätterna vid första bordet. Till frukost fanns ett helt bord med 6 sorters sylt, 6 sorters honung och självklart en enorm burk nutella och så några till burkar med choklad i olika konsistens. Efter det följde ett bord med minst 30 brickor med bullar, croissanter och kakor sedan lika många olika bröd sorter. Längs bort fanns några fat med skivad frukt, apelsin, äpple, melon och dadlar. Men de hade även en disk där man kunde beställa nylagad omelett tack och lov för det! På lunch och middag fanns det enorma mängder pasta, pommes och röror, men även några lite renare produkter som grillade kycklinglår, hel stek eller anka. Grönsakerna var oftast täckta av ost eller nerblandade i röror, men det fanns lite ångkokt och även gurka, tomat och isbergssallad.
Så det gällde att ta ett varv runt i matsalen först för att veta vart man kunde hitta den renaste maten och där igenom få till en bra måltid.
Ingen vidare positiv läsning gällande maten i detta land, men i övrigt var det en helt fantastisk semester. Underbart vatten att snorkla i och absolut ett land vi kan tänka oss att återvända till någon gång i framtiden.