Paleorecept på våfflor ?>

Paleorecept på våfflor

Snart är det dags att äta våfflor enligt vår almanacka infaller våffeldagen den 25 mars!

 

I detta inlägg presenterar jag recept på 2 olika sorters våfflor som alla kan äta oavsett allergi. De är båda fria från gluten, mejeri och socker, varav det ena dessutom är utan ägg.

Denna vecka blev oväntat kort för mig då jag blev hemringd av dotterns skola redan måndag förmiddag. Det går mycket olika åkommor på skolan just nu, så det var bara att sätta sig i bilen och hämta hem henne. Första dagen tillbringade vi i soffan under filten mestadels sovandes. Igår var hon lite piggare och önskade spenatsoppa till lunch, det smakade gott med en bit fröbröd, avokado och lite grönsaker.

 

Spenatsoppa

Dottern älskar skolans spenatsoppa och konstaterade att den vi gjorde själva var det konstiga trådar i. Jag förklarade då skillnaden på ”riktig ren mat” och halvfabrikaten de blir serverade i skolbespisningen. Hon konstaterade då själv att hon faktiskt blir mätt på 1 tallrik soppa hemma, medan hon på skolan behöver minst 2 och gärna 2 smörgåsar till. Hon är intresserad av både matlagning och bakning, vilket jag givetvis tycker är jättekul. Det gör att det blir mycket frågor, hon vill själv gärna experimentera i köket och hitta smaker hon gillar.

Efter en vilostund på soffan bestämde vi oss för att överraska syskonen med våfflor till mellanmål när de kom hem från skolan.

Våfflor med sylt och grädde ska det vara mamma, kan vi fixa det paleo?

Absolut sa jag, vi börjar med sylten. Så fick hon hämta frysta jordgubbar, tina dem och lägga dem i en gryta, sedan stå och röra i en evighet 😉 Till sist blev det slät fin jordgubbssylt!

Sedan var det dags för grädde eller ”fluff” som jag kallar det. Medan hon vispade äggvitor och honung till hårt skum fick kokosmjölken stå i frysen. Sedan vispade hon kokosmjölken, blandade till sist ihop den med äggvitorna och tillsatte lite vanilj, perfekt fluff! Garants kokosmjölk från Willys är den bästa att vispa. Men då jag har svårt för bismaken som den ger, har jag testat mig fram till detta recept. Det lurar de flesta, då det både ser ut och smakar som ”vanlig grädde”!

Paleo, chiavåfflorPaleo, Äggvåfflor

2 olika paleorecept på våfflor som alla kan äta

Receptet räcker till 1 våffla eller 2 om du gör dem små, jag gräddar dem i vanligt våffeljärn som jag penslat med smält kokosolja. Smeten utan ägg blir ganska tjock så du får smeta ut den, men det blir ändå inget kladd i våffeljärnet.

1 ägg, 1/2 msk fiberhusk, 1/2 msk kokosmjöl, 1 krm vanilj

1/2 msk chiafrön, 1/2 msk fiberhusk, 1/2 msk kokosmjöl, 1 krm vanilj, 3 msk kokosmjölk

Låt smeten stå och svälla i 5-1o minuter, grädda sedan och njut! Vill du ha en sötare smet, kan du tillsätta lite honung eller mosad banan. Själv tycker jag att det är tillräckligt sött med fluff och sylt eller bär.

Så prova dig fram nu, så du är redo till den riktiga våffeldagen!