Var stolt över dig själv & dina framsteg! ?>

Var stolt över dig själv & dina framsteg!

Tillåt dig själv att vara stolt över den du är och de framgångar just du gör!

Alla är vi mer eller mindre bra på att ge varann, feedback, råd och positiv peppning men allt för sällan ger vi oss själva beröm.

Förra helgen var jag som sagt på utbildning i Stockholm och det var som alltid fantastiskt kul, inspirerande och uttröttande. Så nu är huvudet proppfullt av nya insikter, gamla påminnelser och alldeles för lite sömn. Fokus har legat på coachning och MI, motiverande samtal under detta tillfälle. Jag fick då påmint för mig själv om vissa delar jag behöver jobba vidare med, men en väldigt positiv insikt jag fick var att jag är ganska snäll mot mig själv. Jag har lärt mig att se mina framsteg och ge mig själv beröm för det, lärt mig att skapa delmål och vara stolt över de framsteg jag gör. Det var väldigt roligt att upptäcka och att kunna få dela med mig av det till mina studiekompisar, hur jag går tillväga och tänker kring det.

Många skapar mål för sig själva, men är de realistiska och genomförbara?

De flesta glömmer av att bryta ner målen i delmål, vilket i sin tur gör att de inte är nöjda med sig själva innan dess att de är i mål. Om målen då är för stora i relation till vart de är vid starten är risken stor att de aldrig når målet. Vilket i sin tur gör att dessa personer har ett bagage fullt av misslyckanden och med den känslan i magen vem orkar göra en förändring då? När inställningen och erfarenheten säger, det går väl inte den här gången heller.

Låt mig komma med lite exempel för att förtydliga det för er:

Om du bestämmer dig för att bestiga Mount Everest, så tar jag för givet att du läser på i ämnet, förbereder dig mentalt och fysiskt en lång tid innan. Du bestiger först ett mindre berg för att sakta bygga upp dig så att du är så förberedd man kan bli. Jag tror inte att du åker raka vägen dit och försöker tills dess att du klarar det eller ger upp eller? Det känns väl ganska självklart, men hur många är det inte som ligger i soffan på nyårsafton och tar i hand på att springa Göteborgsvarvet i maj?

Helt otränade räknar de iskallt med att på gamla meriter ta sig igenom ett 2,1 mils långt lopp. Många klarar det med hjälp av ett pannben av järn och en vilja av stål, men oftast får de någon form av kroppslig reaktion/skada efteråt och det är inte särskilt troligt att de springer igen.

Ytterligare ett exempel är alla de människor som varje år har som löfte att gå ner 10 kg till sommaren. De löser detta genom att kasta sig på första bästa mirakelkur allt från svält, till dieter och att leva enbart på shakes. Vissa ror i land med projektet och håller vikten över sommaren, men många går upp det lika snabbt eller mår så dåligt under processen att de ger upp. Att leva på ingenting klarar vi i några veckor, men det är förödande för kroppen och kan ge följdsjukdomar.

Så mitt tips är att tänka över era mål ordentligt, gör en plan med rimliga delmål och glöm inte av att belöna er längs med vägen. 

Var glad för varje steg du tar åt rätt håll och slå inte på dig själv om du någon dag faller och inte orkar, imorgon är en ny dag.

Om ditt mål är att göra en kostförändring så kanske det för dig innebär att börja med små steg för att på lång sikt lyckas. Börja med att ta bort eftermiddagskakan, byta ut den sötade frukostyoghurten osv.

Du kanske har  köpt mitt kostprogram med recept baserade på paleo, eller någon annan färdig lösning som hjälp på vägen. Men oavsett vilken väg du väljer så kan det hända att du faller och råkar få i dig en liten chokladbit eller inte kommer undan en affärslunch.

Då ska du inte fokusera på det utan på alla de andra dagarna som du faktiskt klarar det, fokusera på det positiva och ge dig själv uppmuntran.

Det är så lätt att ge upp de dagarna och tänka att det är kört jag är värdelös, men det är du inte! En chokladbit behöver inte betyda en hel chokladkaka och kanske en pizza till kvällsmat.

På samma vis är det med den fysiska aktiviteten om målet är att jogga men du en dag inte orkar genomfara det, välj då att ta en promenad istället och var nöjd över det. Att du tog dig ut och fick en fysisk aktivitet och det är väl investerad tid.

Din resa räknas och varje steg du tar är ett steg i rätt riktning, bara att ta beslutet till förändring är stort och värd att vara stolt över!

En stolt Scooby som fyller 3 år idag, Bosse var aningens avundsjuk på ”tårtan”