Vad är nyttig mat? ?>

Vad är nyttig mat?

Nyttig mat?

Nyttigt eller onyttigt, vem avgör vad som är nyttig mat? Jag läser just nu en intressant bok som heter ”Maten bakom resultaten” av Linda Bakkman.

Här kommer ett citat från boken:

Är morötter nyttiga eller inte? Självklart nyttiga, anser de flesta. Råa är väl okej men det blir för snabba kolhydrater om man kokar dem anser GI-förespråkaren (Glykemiskt Index) Nej grönsaker som växer under jord ska man undvika, menar strikta LCHF-anhängare (Low Carb High Fat).Moroten innehåller rikligt med betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. A-vitamin har en rad viktiga funktioner i kroppen som är betydelsefulla för bland annat synen, skelettet och immunförsvaret. Betakaroten i sig självt är en kraftfull antioxidant som skyddar oss mot skador från reaktiva syreföreningar. Med andra ord fungerar det som en sorts rostskydd för kroppen. Moroten är också en källa till stärkelse (den vanligaste kolhydratskällan i kosten), även om den innehåller väldigt begränsat med kolhydrater (en morot på 70 gram ger 6 gram kolhydrater). 

Texten fortsätter och beskriver hur tillagningen påverkar vår förmåga att ta upp näringen. Hur blodsockret höjs snabbare om moroten är kokt än om den är rå. Eftersom våra matspjälkningsenzymer då effektivare bryter ner en upphettat morot till glukos. Men pga den lilla mängden kolhydrater som moroten innehåller så måste du äta en stor mängd för att få någon påverkan på blodsockret.

Så vad vill jag säga med denna faktatext?

Jo, enligt mig så finns det ingen onyttig mat! Allt beror på vem du är och hur mycket du äter i förhållande till hur mycket du rör på dig. Gunde Svans havregrynsgröt hänger sig kvar i våra hem, på samma vis som kostcirkeln. Så när jag får frågor om havre är bra och hur jag ser på mjölk, så är mitt svar det beror på vem du är.

Vad mår du och din kropp bra av? Har du testat hur du mår utan mejeriprodukter? Vi lever på så mycket gamla vanor och föreställningar av hur allt ska vara att vi inte vet vad vi själva egentligen mår bra av.

Vill du testa dig fram så tycker jag paleo är ett bra alternativ. Läs gärna mer här.

Med paleokost får du chansen att tömma dig på gluten, vitt socker och mejeri. Känna efter hur du mår i kroppen utan det, sedan kan du välja att tillsätta en råvara förslagsvis mejeri. Börja med lite mjölk i kaffet, se efter hur kroppen mår osv.

Men just vitt socker och gluten innehåller mig veterligen ingenting du inte kan klara dig utan. Men vill du ha en semla till fettisdagen, så prova. Du kanske kan ta ett undantag ibland, men jag är ganska säker på att din kropp kommer tacka dig om du tar bort just de råvarorna ur ditt system!

 

nyttig mat