Eijas fantastiska resa med paleo ?>

Eijas fantastiska resa med paleo

Paleo ändrade Eijas liv!

För ett drygt år sedan gick jag en utbildning inom entreprenörsskap och träffade då Eija. Jag berättade om mitt företag och vad paleokosten kan göra för kroppen.

Eija som stod i kö för att få operera sin artros i händerna då läkaren utdömt alla chanser till bättring såg sin chans att undslippa operation. Så hon köpte 8 veckors kostprogram. Från januari då hon började sin resa till september har hon inte bara sluppit undan kniven utan som bonus även gått ner 22 kg. Nu ska ni får läsa om hennes upplevelser längs med vägen.

 

Eija

Innan jag träffade Linda så åt jag ganska allsidigt, ibland lite stora portioner kanske. En dag kunde se ut som följer.

  • Frukost: Lingongrova med ost och skinka, yoghurt med flingor och ett glas apelsinjuice.
  • Lunch: Dagens på restaurang, jag åt alltid upp allt och helst någon skiva bröd till.
  • Middagarna: Anpassades av familjens aktiviteter men det blev mycket korv, köttfärs och pasta.

När jag fick höra talas om paleokost och Leva sockerfritt så tänkte jag, vad har jag att förlora. Jag köpte hela paketet men tänkte för mig själv att 4 veckor ska jag väl åtminstone klara av. Frukosten byttes ut mot smoothies och chiapudding, det blev mer kyckling än korv hemma. Pastan ersattes av squashpasta, det gick snabbt, smidigt och gav mig den rätta pastakänslan. Jag upptäckte att det faktiskt gick att göra riktigt god köttfärssås stekt i olja istället för smör samt utan mjöl och mjölk.

Att bryta vanor och testa nytt är nyttigt!

Jag informerade ägaren Fredrik på restaurang Bryggan i Höganäs om min nya kosthållning. Så hjälpte han mig att göra bra val på menyn, så att min mat blev fri från gluten och laktos samt innehöll minimalt med socker.

Halvvägs in i första veckan hade jag väntat mig någon form av avgiftningsreaktion, men jag märkte ingenting. Förutom att mina tummar redan kändes bättre efter 4 dagar, ren magi! Så att fortsätta följa kokboken var inga problem tvärtom. På söndagen vägde jag mig och upptäckte att jag gått ner 1 kg det kändes bra, men ingenting som gick upp mot känslan i mina tummar den var gudomlig.

De första veckor var jag strikt, bad alltid om specialkost på restarurangerna, dvs utan mjöl, mjölk och socker. Vilket inte har varit några problem jag har fått väldigt goda maträtter.

Efter 3 veckor var det dags att åka iväg på konferens, jag hade fått goda resultat av kosten och tummarna kändes som sagt oerhört bra. På konferensen bestämde jag mig för att fira mina framsteg med en Irish Coffee, men efter 3 veckor utan socker smakade den väldigt sött. Så drink nummer 2 beställde jag utan socker, den smakade bättre.

Det var ett undantag denna kväll som jag kände att jag var värd, men kosten höll jag enligt paleo även under konferensen.

Efter ytterligare 3 veckor var det dags för skidresa till Österrike, det kändes som en stor prövning att komma till ett annat land och försöka hitta goda kostval. Då mycket av det som erbjuds i skidbacken är bratwurst och pommes frites. Men det gick bra, jag hittade alternativ som innehöll lite socker och åt inga pommes på hela veckan. 

Min inställning till mat har förändrats.

Jag har blivit en riktig köttätare och känner att min kropp behöver proteinet. Hela syftet med kostresan för mig var att bli bättre i min artros så jag har inte ätit några små viktminskningsportioner utan ätit rejäla portioner.

Trots detta så gick jag de första 8-9 veckorna ner ca 1 kg i veckan, något jag själv inte reflekterade så mycket över. Omgivning såg det desto tydligare, men det tog 7 kg innan jag egentligen upptäckte det. Då skulle jag ta på mig mina finbyxor utan stretch och dessa hängde som en säck på mig.

Då var det dags att ta tag i min garderob, rensa ur alla kläder jag gömt mig i, plocka bort allt som var för stort och som inte användes. Jag gav bort till vänner och skänkte mycket vilket kändes bra i kropp och själ. Men att inte längre känna sig uppvälld i kroppen utan mer lätt och rörlig var en väldigt skön känsla som jag verkligen ville behålla.

Vid det här laget hade jag fått in tänket kring paleo och lärt mig många recept utantill, jag har även bytt ut lite ingredienser i några av mina gamla paradrätter. Det känns lätt att laga mat, recepten är lätta så det är ingen uppoffring att utesluta mjöl, mjölk och socker.

Att äta ute är inga problem, kockarna är kunniga och kan fixa ihop goda maträtter bara man vågar fråga.

Efter 10-12 veckor började jag testa att tillåta lite mjöl och socker, inte hemma men på restauranger i t ex såser. Det fungerade min kropp hade uppenbarligen läkt ut så att den lilla teskeden sås inte gjorde någon skillnad på vare sig tummar eller välmående.

Nu har det gått 30 veckor sen start och jag mår underbart!

Inget sug efter socker, jag kan se på vackra tårtor och bakverk utan att det vattnas i munnen.Innan denna kostförändring visste jag väl som alla andra att socker inte är bra för kroppen men att den kunde ha så stor inverkan hade jag inte kunnat föreställa mig.

Jag äter massor med god mat, alla recept har varit välkomponerade och lätta att tillaga, jag har inte varit hungrig en enda dag. Trots detta har jag gått ner 22 kg utan att ens ha det som mål, det har liksom blivit en bonus på vägen. En stor fördel med att gå ner i vikt på detta sätt genom att äta rejält, allsidigt och bli mätt varje dag. Är att jag har krympt i lagom takt utan att få en massa löst häng och då ska tilläggas att jag är 56 år och inte tränat speciellt mycket de senaste 10-15 åren.

Men med viktnedgången har jag nu sakta börja lufsa lite och ge mig ut på joggingturer som blir allt längre för varje gång, det känns så mycket lättare nu utan de extra kilona.

Jag är efter denna resan en stor förespråkare av paleokost och gör nu mycket egna recept och hopkok inspirerade ev kostprogrammen. Jag har upptäckt att morot är bra sötning i maträtter.

Under resan gång har jag inte en enda gång blivit ifrågasatt över mina kostval, ingen har sagt att jag är tråkig eller trugat mig med bullar. En stor anledning till det är självklart min övertygelse men även att jag gjort det med hälsan i fokus inte vikten, för hälsan den kan ingen ifrågasätta.

Det enda de frågat är hur länge kan ska hålla på, där är mitt svar: 

-Jag går inte på någon diet, jag har gjort en livsstilsförändring, det här är jag nu!

Det jag upptäckt är att det främst är socker som mina artros reagerar på, så om det inte finns några sockerfria alternativ kollar jag innehållsförteckningen och min gräns går vid 3g sockerarter/100g.

Vid mitt senaste besök hos husläkaren hade mina värden blivit bättre, även om de inte var dåliga från början. Det jag fick med mig var att höja intaget av det goda fettet genom att ta lite extra olivolja på salladen, vilket är lätt åtgärdat!

Operationen är som ni säkert förstått inställd.

Tack Eija för att du delar med dig av dig själv och din resa. Många av kunder hör av sig och berättar om sina framsteg men vill inte publiceras. Men du liksom jag förstår vikten av att sprida ordet och för det är jag dig evigt tacksam.