Paleokost för alla plånböcker ?>

Paleokost för alla plånböcker

Är paleokost dyrt?

Många skriver och frågar vad kostar det att äta enligt paleo, om det är väldigt dyrt i förhållande till ”vanlig kost”?

Det är en intressant och samtidigt en väldigt svår fråga. Då det beror helt på vad du köper för råvaror. Om du från start är en individ som väljer ekologisk ren kost utan tillsatser så märker du ingen större skillnad på månadskostnaden för dina inköp. Men om du idag lever på snabbmakaroner, falukorv och nudlar så kommer du att se en skillnad i dina matkostnader.

Men om du väljer den renare vägen så kommer din kropp att må bättre på alla sätt, det räcker att titta på innehållsförteckningen så förstår du varför. Jag har lånat bilderna från en mathem.se.

 

Korv/Köttfärs

Men hur kan du göra då?

  • Jo, det gäller att handla smart och ha ögonen med sig i mataffären.

Butikerna säljer ofta ut kött till en billigare peng när det är några dagar kvar till sista förbrukningsdag, köp då och frys in direkt. En hel köttbit är ofta billigare än en färdigskivad. Fläsk är oftare billigare än nöt, och det finns mängder av olika leverantörer att välja bland. Närproducerat, svenskt och utländskt. Men för att vara säker på vad du betalar för så läs innehållsförteckningen. Köttfärsen kanske kostar mer, men du betalar bara för köttfärsen inte för några andra tillsatser. När näringsinnehållet är högt så behöver du inte äta lika mycket för att bli mätt, vilket gör att du blir mätt på mindre mängd mat och det räcker längre.

  • Passa på att köpa färska grönsaker när det är rätt säsong för att få billigare pris.

Pasta, ris och bröd är ofta billiga kolhydratskällor vars största syfte är att fylla ut tallriken och magsäcken. När du väl bestämt dig för att ta bort dessa råvaror kan du till en början känna dig fortsatt hungrig, då magen är van vid den extra fyllningen. Men om du tar extra mycket sallad en tid så vänjer sig kroppen snabbt. Vitkål, morot och isbergssallad är ofta prisvärda salladssorter att välja som utfyllnad på tallriken.

 

Avokado

 

Avokado är en bra fettkälla som kan finnas i olika prisklass, ofta finns de i 2-pack mogna och redo att ätas men då till en högre kostnad. Om du istället väljer det billigare alternativet med flera avokado i ett nät och lägger dem i en skål så mognar de snabbt. Fyll sedan på skålen underifrån med gröna avokados så har du alltid mogna avokado som väntar på dig. Ett tips som florerar på nätet är att pilla bort den lilla plutten vid sidan på avokadon så ser du vilken färg den har, om den är mogen eller ej.

  • Så vad blir slutkontentan av detta inlägg?

Jo, du väljer själv vilken väg du vill gå med din kropp och vilka råvaror du vill fylla den med. Allt är möjligt, vill du byta kost så ge dig ut i affären med ”gransknings-glasögonen” på, kolla priset, läs innehållsförteckningen och gör dina val. Det går att komma undan billigare än du vid första anblicken tror. När jobbet väl är gjort så kommer det underlätta dina framtida inhandlingar, då du vet vad du ska välja.

Lycka till i jakten på ren mat till bra pris, din kropp kommer att tacka dig!